Zaczęło się w roku 1932, gdy Walenty Blaszka otworzył pierwsza swoja piekarnię
"Gościniec" w Strykowie. Wydzierżawił ją od Niemki
o nazwisku Poll.
W roku 1914 przeniósł się do nowowybudowanej własnej piekarni przy ul.
Bukowskiej 8 w tej samej miejscowości. Prowadził ją przez kolejne 42 lata.
Piekarnia przetrwała trudny okres "stalinizmu" i PRL-u.
Jego syn Walenty Zdzisław Blaszka rozpoczął działalność w 1992 r. w Poznaniu
przy ul. Św. Czesława 14. Prowadzi ją do dziś. Do kontynuacji działalności
firmy przysposabia się z kolei jego syn Jędrzej Michał Blaszka.
Obecnie zakład pracuje w trybie dwuzmianowym, co umożliwia dostawę świeżego
pieczywa w ciągu dnia. Samochód firmoy dostarcza pieczywo od godz. 5 rano do
godzin popołudniowych.
|